Roos over Blokje Om

Ik ben Roos van Mens, 19 jaar en studeer voor het tweede jaar psychologie aan de Radboud universiteit. Ik zit pas een paar weken bij Enactus, maar heb er al meteen leuke dingen mee mogen maken. Zo was er laatst bijvoorbeeld het startersevenement in Amsterdam. Heel Enactus Nederland kwam hier bij elkaar in de Heineken Brouwerij waar er speeches, presentaties en workshops werden gegeven.

Zelf zit ik in het project ‘Blokje om’ wat sinds dit jaar echt loopt. Het doel van dit project is om de eenzaamheid van de ouderen terug te dringen. We proberen dit te doen door studenten in contact te laten komen met de ouderen. Eens in de week zullen de studenten naar de ouderen toe gaan voor een activiteit, of om gewoon gezellig samen een kopje koffie te drinken. Zo zullen verschillende generaties in contact komen en kunnen ze wellicht nog van elkaar leren.

We hebben nog maar een paar vergaderingen gehad, maar hebben daarin al veel voor elkaar gekregen. Zo is er al contact gelegd met meerdere bejaardenhuizen en thuiszorginstanties voor het belangenonderzoek. We willen graag met de instanties en de ouderen zelf in gesprek gaan, om erachter te komen wat de ouderen zelf zien als leuke activiteiten om met de studenten te doen. Uiteindelijk draait het project om de ouderen, dus moeten we duidelijk weten wat zij zelf willen zodat wij daar goed op in kunnen spelen.

De meeste instanties zijn ontzettend enthousiast. De thuiszorginstanties zijn er om echt alleen hulp te bieden bij het verzorgen van de ouderen, maar kunnen zelf niets doen aan het sociale aspect, namelijk de eenzaamheid die er onder de ouderen kan heersen. Zij zien echter in de praktijk wel dat er veel eenzaamheid is en willen daarom graag dat hier iets aan gedaan wordt. Ze willen graag met ons meedenken over hoe we dat het best aan kunnen pakken. De eerste afspraken waren daarom ook al erg snel gepland.

Ik heb heel veel zin in de komende tijd met Enactus en hoop dat we iets heel moois kunnen neerzetten, wat daadwerkelijk vele levens positief zal beïnvloeden.

Plaats een reactie